Close Menu

Adventsproject voor Kinderen (5)

Adventsproject voor Kinderen (5)

Vandaag was iedereen op kantoor en werd de hele redactie bij elkaar geroepen.
We hadden geen stress meer van een eventuele overname, dat besluit is vorige week al met elkaar genomen.

Toen we in de vergaderkamer kwamen was het er prachtig verlicht, er stond een lampion met ‘n waxinelichtje er in en ook stond de Adventskrans te stralen met vier brandende kaarsen. Een heerlijk gevoel geeft al dat licht en die schitteringen op de muren, prachtig.

Maar nu ter zake, mevrouw Blom opende de vergadering:
Beste medewerkers, we hebben vandaag twee onderwerpen, dat is als eerste onze jaarlijkse kerstspecial en als tweede het aantal abonnees dat we nu hebben.

Barbara Vlottepen was de eerste die reageerde. Ja dat is zo, de kerstspecial! Vorig jaar ging het over families. Simon Schreefloos vulde gelijk aan, en het jaar daarvoor ging het over eten. Dat klopt riep Hanna Nieuwsgaar, dat heb ik allemaal gelezen, maar waar gaan we dit jaar over schrijven. Herman riep er tussendoor misschien iets over kerstbomen of over cadeaus. Hm… Ik weet het niet hoor zei Hanna., het gaat met kerst al zo vaak over cadeaus: op tv, social media, in reclamefolders… Kunnen we niet iets originelers verzinnen? Iets wat niet iedereen heeft. 

Barbara veerde op van haar stoel en riep; waarom maken we niet een kerstspecial over Jezus? Hoe bedoel je? Sprak Simon. Nou, gewoon ging Barbara verder.
Kerst is het feest van de geboorte van Jezus. Waarom schrijven we niet over het echte verhaal van kerst?
Pffff… Dat lijkt me nou niet echt een onderwerp voor de krant. Het is tweeduizend jaar geleden! Niet echt actueel hè? Zei Simon.
Maar, ging Barbara verder, we vieren het nog steeds elk jaar. Jezus betekent veel voor mensen overal ter wereld. Lijkt mij veel interessanter en mooier dan het menu van het kerstdiner.

Hanna haakte in en zei: Misschien heeft Barbara wel gelijk. Als jij nou een lijstje maakt van onderwerpen die bij dit thema zouden passen. Dan kunnen we daar straks over praten. Barbara was super blij dat Hanna er net zo overdacht en wilde eigenlijk gelijk aan de slag, ze moest alleen nog even wachten totdat het volgende agendapunt was besproken, de abonnees.

Gelukkig kunnen we daar heel kort over zijn. Hanna heeft inmiddels heel veel mensen aan de telefoon gehad die allemaal de nieuwe ontwikkelingen bij onze krant hebben gevolgd. Ze feliciteren ons met het besluit dat de redactie gewoon doorgaan en dat we niet overstappen naar de sensatiekrant ‘Larieblad’ waar veel onwaarheden en oud nieuws in staat. Heel velen kwamen zich ook gelijk aanmelden als abonnee, dat klinkt allemaal geweldig zei mevrouw Blom, kunnen we heel goed gebruiken.

Ook worden alle nieuwe abonnees aan de telefoon of met een briefje hartelijk welkom geheten en als dank voor hun aanmelding krijgen ze de kerstspecial gratis in de bus. Herman heeft zelfs beloofd het bij iedereen persoonlijk af te geven, hoe leuk is dat. Er moet nóg meer reclame worden gemaakt over onze goed nieuws campagne dat is wel duidelijk, dan wil iedereen onze krant graag lezen; goed nieuws leest veel fijner dan slecht nieuws!

Simon vroeg zich hardop af: ‘En wat nou als er toch mensen zijn die óók het slechte nieuws willen lezen?’ Herman onderbrak zijn gedachten en zei: Dan nemen ze daarvoor maar een abonnement op het Larieblad. Van ónze krant worden ze tenminste altijd vrolijk. Ik zie het al voor me in grote letters: ‘DE ADVENTSBODE – alleen het beste nieuws!

Herman ging nog even door; Laten we ook onze telefoon veranderen zodat deze ook direct positief meehelpt. We maken een super lief bandje en spreken dan het volgende in:   
Welkom bij de Adventsbode.
Belt u om goed nieuws door te geven? Toets dan ‘n 1.
Belt u voor een nieuw abonnement? Toets dan ‘n 2.

Wanneer ze dan ’1’ of ‘2’ intoetsen komen ze vanzelf bij Hanna of bij mij dan kunnen wij vast alles noteren wat ze vertellen of vragen.
Wat we ook moeten inspreken is:
Het is nu even heel erg druk, maar als u wilt kan ik een liedje zingen
Om de laatste zin moesten we allemaal erg lachen, Herman kan namelijk helemaal niet zingen, hij loopt wel de hele dag te fluiten.

Herman kreeg van iedereen een schouderklopje. Dat idee van jou vinden we helemaal niet gek, misschien hoeven we dan wel niet eens zelf naar veel goed nieuws te zoeken. Als de mensen het bij ons inleveren zetten wij het gewoon in de krant zodat iedereen het kan lezen! Het mag iets persoonlijks zijn of iets dat ergens anders in de wereld gebeurd is!
Vanaf het moment dat de mensen weten dat hun goede nieuws in de krant komt bellen ze voortdurend op. De een vertelt dat zijn Opa weer helemaal beter is, de ander vertelt dat er met kerst opvang is voor mensen die op straat leven, de volgende laat weten dat er een mooie kerstboom is neergezet op het plein en dat daaronder de kerststal staat.

Iedereen is superblij met het resultaat, er is ook al zoveel goed nieuws verzameld!
Oké, dat was het voor vandaag, wat hebben we hard gewerkt en wat hebben we vandaag veel nieuwe abonnees gekregen. Dat komt allemaal door de ‘goed nieuws’ actie en door het bandje aan de telefoon, niemand heeft voor niets gebeld en niemand heeft lang hoeven wachten. O ja we kregen vanmiddag ook een telefoontje van mevrouw Leeslust, zij leest elke dag acht verschillende kranten, maar ze vindt die van ons toch de beste! Kijk, dat zijn mooie berichten. Eerst stapten mensen over van de Adventsbode naar het Larieblad, maar nu is het andersom!

Vlak voordat we naar huis gingen stapte toch meneer Hollefraas weer binnen. Hanna vroeg hem op niet zo’n vriendelijke toon: Wat komt u hier nu weer doen?
Nou antwoordde hij, ik dacht: Kom, het is vijf over vijf, ik ga eens kijken bij mijn goede vrienden van de Adventsbode. Hoe is het hier?

O prima hoor, zei Hanna kortaf. Herman was wat enthousiaster en riep ‘We hebben honderden nieuwe abonnees.
Nee, duizenden! Simon probeerde Herman te laten stoppen met praten maar dat lukte niet echt.
Meneer Hollefraas keek Herman aan en zei: O ja? En hoe komt dat dan?
Nou kijk zei Herman, ik had bedacht….…

En juist op dat moment greep Hanna in en zei heel streng: 
Dat gaat u niets aan, meneer Hollefraas! Het gaat inderdaad goed met de Adventsbode.
Dank u wel voor de belangstelling. Kunnen we verder nog iets voor u doen?
Nou nou, was zijn antwoord, rustig maar. Wat een strenge toon ineens!
Ik kom gewoon gezellig een praatje maken.
Had natuurlijk al gehoord dat jullie veel nieuwe abonnees hebben. Er zijn zelfs mensen die hun abonnement op mijn Larieblad opzeggen!
Daarom heb ik eens zitten nadenken. Willen jullie toch niet voor mij komen werken? Dan geef ik niet alleen het Larieblad, maar ook de Adventsbode uit!

Simon was heel verbaasd en gaf als antwoord: ‘maar u heeft dat al eens gevraagd en u heeft zelf toch al een krant? Wat moet u dan nog met de Adventsbode?
Geld verdienen jongen, was zijn antwoord!
Met twee kranten verdien ik meer dan met één, zeker als er zoveel abonnees zijn.
En mijn aanbod van vorige keer met de cadeaus en de bonus geldt nog steeds hoor! Nou, wat denken jullie ervan?

Wat wij ervan denken, ging Simon verder? We gaan mooi niet voor u werken! En gaan ook niet over uw voorstel nadenken. De mensen die een abonnement bij ons hebben genomen willen graag goed nieuws en geen sensatie, ellende en andere verschrikkelijk toestanden.
Bij u gaat het niet om de abonnees die de krant met plezier willen lezen maar alleen maar om zoveel mogelijk geld te verdienen, daar doen wij niet aan mee.
Gaat u nu maar snel weg en kom niet meer terug.

Pffff… Nou, dat heb je goed gezegd Simon, daar kan hij het mee doen, zei mevrouw Blom die ontzettend geschrokken was van de komst van meneer Hollefraas. Laten we dan nu maar snel gaan beginnen aan onze kerstspecial want de tijd dringt.

Dat klopt zei Barbara. Er is heel wat goed nieuws te vertellen over de geboorte van Jezus! We kunnen vertellen over Maria, die een bijzonder bericht kreeg van de engel. Over de herders, die als eerste bij het kind mochten kijken.
Maar ook over wat Jezus later deed: Hij maakte zieke mensen beter en vertelde over Gods nieuwe wereld. Overal waar hij kwam, werd de wereld mooier. En zelfs toen hij stierf, was het goede nieuws nog niet voorbij:
Hij stond op uit de dood. Zo liet hij zien dat Gods goede nieuws nooit ophoudt.

En wil je dat allemaal in deze kerstspecial zetten vroeg Simon? Ja! En het lijkt me ook mooi om interviews te houden met christenen uit de hele wereld. Zij kunnen vertellen wat Jezus vandaag voor ze betekent. Misschien kunnen we zelfs ook een mooi lied in de kerstspecial zetten!

Dat klinkt allemaal fantastisch zegt mevrouw Blom, die weer helemaal was bijgekomen. Moet je toch eens lezen wat we de laatste tijd allemaal voor mooi nieuws hebben gebracht; we hebben geschreven over hoe mooi de stad versierd werd. Of hier: Over iemand die andere mensen blij maakt, over een mooie dag die komen zal. We hebben geschreven over een prachtig cadeau, over een magnifiek lied en over mooie sterren aan de hemel. Dat geeft ons zeker moed en kracht om door te gaan.

Hanna, die inmiddels veel meer is geworden dan onze telefoniste, merkt op: Als wij zo blijven schrijven over goed nieuws, maken we steeds meer lezers blij en dan hebben we vanzelf een bonus, veel nieuwe en blije abonnees!

 

Voordat iedereen de vergaderkamer verliet vroeg mevrouw Blom heel aarzelend, mag dit ook in de krant?
En nadat iedereen de tekst hieronder had gelezen riepen we in koor:  JA NATUURLIJK, DAT MOET ZELFS!

Goed nieuws ishet beste nieuws, want goed nieuws duurt het langst.
Goed nieuws is toch fijner dan onzekerheid en angst?
Laat de mensen weten wat bijzonder is en fijn.
Schreeuw het van de daken, want het is toch geen geheim?

 

Gelukkig is alles goed afgelopen met onze krant en zeggen we voor nu ………...............

en een heel Gelukkig Nieuwjaar.

Laten we hopen dat er snel iets wordt gevonden voor dat gekke corona virus, dan kunnen we weer lekker bij elkaar komen.