Close Menu
Agenda
14.03.2021HalfwegEucharistieviering
14.03.2021VijfhuizenKerk Open
14.03.2021SpaarndamKerk Open
14.03.2021HaarlemmerliedeKerk Open
21.03.2021HalfwegEucharistieviering
Bekijk alles
Parochieblad
Nieuwsbrief

Wat kan ik doen in deze 40-dagentijd?

Wat kan ik doen in deze 40-dagentijd?

Op Aswoensdag (17 februari) begin de veertigdagentijd oftewel de vastentijd. Die periode geeft mij de gelegenheid om werk te maken van mijn gelovige relatie met mezelf, met mijn naaste en met God. In het evangelie reikt Jezus mij drie vormen aan die ik kan uitproberen, juist in deze tijd nu we de steun van een concrete geloofsgemeenschap en van een fysieke liturgie moeten missen.

Delen

Ik kan iets van mijn spullen en van mijn geld weggeven aan anderen die het heel erg hard nodig hebben. Aalmoezen geven klinkt zo ouderwets en neerbuigend, maar je kunt ook zeggen: Delen wat je hebt: delen van je tijd, van je energie, van je huis, van je geld. Door dat te doen gebeurt er ook iets aan de binnenkant: daar groeit het besef dat ik alles te leen heb gekregen, ook als ik er voor gewerkt of gespaard heb. Denk ook aan de vastenactie die dit jaar weer gehouden wordt voor een project van kleinschalige tuinbouw op het Indonesische eiland Flores. Voor meer informatie klik hier.

Bidden

Het tweede dat Jezus aanraadt is om te bidden in je binnenkamer. Ik zie die binnenkamer heel letterlijk als de ruimte van je eigen huis, waar je je thuis voelt en waar het kritische oog van de buitenstaander jou niet ziet. Je kunt bidden omdat je er behoefte aan hebt, maar je kunt je ook voornemen om elke dag of elke week ruimte te maken voor de God die in het verborgene is. Je kunt je voornemen om de komende weken elke zondag de viering via de live-stream bewust te volgen. Of je kunt elke dag de rozenkrans bidden. Of maak gebruik van bezinningsmomenten die op internet worden aangeboden:

Op deze website wordt elke week een kort filmpje aangeboden rond één statie van de Kruisweg van Halfweg.

‘Bidden onderweg’ biedt elke dag een bezinnend moment van 10 minuten met muziek, Bijbeltekst en korte overweging.

‘Ignatiaans Bidden’ biedt een digitale adventsretraite aan. Als u zich opgeeft krijgt u elke dag een Bijbeltekst met handreiking.

Vasten

De derde suggestie die Jezus doet is die van het vasten. Daar gaat het om eten en drinken, om wat van buiten komt en wij via de mond tot ons nemen. Juist in deze saaie tijd waarin we op ons zelf terug zijn geworpen eten we misschien te veel of drinken we misschien meer alcohol dan goed voor ons is. In de komende veertig dagen kunnen we daar heel bewust naar kijken en een keuze maken. Hoe je eet en drinkt zegt iets over je binnenkant en doet iets met je binnenkant.

Uit de overweging voor Aswoensdag van pastor Fons Litjens