Close Menu
Agenda
15.08.2020HalfwegDoop Bas Oudejans
15.08.2020HalfwegMaria Tenhemelopneming Eucharistieviering
16.08.2020HalfwegEucharistieviering
16.08.2020HaarlemmerliedeKerk Open
16.08.2020VijfhuizenKerk Open
Bekijk alles
Parochieblad
Nieuwsbrief

Pauselijke onderscheiding bij 90 jaar St. Augustinusparochie

Pauselijke onderscheiding bij 90 jaar St. Augustinusparochie

Toen koning Willem-Alexander hoorde wat Ton Overgaag als vrijwilliger allemaal voor de maatschappij doet, benoemde hij hem direct tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. En zodra paus Franciscus hoorde wat Ton daarnaast ook allemaal voor de kerkgemeenschap doet, kende hij hem direct de onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ toe. Pastoor Bernard Zweers speldde hem de daarbij behorende versierselen op de revers op zondag 6 oktober. Een perfecte timing want de volle kerk vierde vol optimisme naar de toekomst de negentigste verjaardag van de St. Augustinusparochie. De parochie waar Ton zo ongeveer mee getrouwd is.

Vaak wordt gezegd: ‘Het is goed huizen in Vijfhuizen’. Datzelfde kan gezegd worden van de St. Augustinusparochie die in drieën de negentigste verjaardag heeft gevierd. Beginnend met een avond over mantelzorg. Met indrukwekkende verhalen waaruit blijkt dat mensen tot heel veel in staat zijn. Gevolgd door een prachtig feest vol verbondenheid in De Stal op de Kaag. Op stap in een imposante dubbeldeksbus geeft de vele parochianen het gevoel van op schoolreisje te zijn. Na de koffie kan gekozen worden uit een viertal activiteiten met een goed verzorgde borrel als beloning. Een diner waarvan de smaakpapillen gaan juichen vormt de afsluiting van het perfect georganiseerde feest.

De eucharistieviering is een ‘mis met drie heren’ aangezien naast de pastores Fons Litjens  en Bernard Zweers ook oud-pastor Jan Suidgeest voorgaat. Met de drie parochiekoren tussen de kerkgangers klinkt één positief geluid. ‘Blijf niet staren op wat vroeger was’ “Op 3 oktober 1929 zette de bisschop van Haarlem zijn handtekening onder de oprichtingsacte van de parochie”, kijkt pastor Fons Litjens in zijn overweging terug. “En daarmee had katholiek Vijfhuizen een plek om te geloven. Dat is naar God toe bewegen met al je vragen en al je twijfels. Juist in een tijd waarin we als kerken in een crisis zijn beland.” Optimisme is er ook. “We gaan voor groei en bloei. Uitgebeeld in een zakje bloemenzaad dat onze jarige parochie u aanbiedt”, laat Corina Klaver, voorzitter van het parochieteam, weten.

Frans Witteman