Close Menu
Agenda
31.05.2020HaarlemmerliedeKerk Open
31.05.2020HalfwegKerk Open
31.05.2020SpaarndamKerk Open
31.05.2020VijfhuizenKerk Open
Bekijk alles
Parochieblad
Nieuwsbrief

Van pastorie tot klooster

Van pastorie tot klooster

De ingrijpende verbouwing van de pastorie van de St. Jacobus de Meerderekerk in Haarlemmerliede is klaar. Dat het resultaat er zijn mag, dat laten de talrijke bezoekers tijdens het Open Huis op zondag 7 juli duidelijk horen. "Het is schitterend."

De verbouwing die een half jaar heeft geduurd moest de pastorie uit 1875 'verkloosteren' zodat meerderen er kunnen gaan wonen als Broeders van het Stille Leven. Initiatiefnemer is de Trappister monnik Bernard Zweers die in 2014 de pastorie ging bewonen en stapje voor stapje toewerkte naar de verwezenlijking van zijn grote wens: de vestiging van een groepje stadsmonniken in de pastorie. Midden in de stedelijke samenleving. Devoot én modern. God toegewijd én luisterend naar de signalen van deze tijd.

Om het monumentale pand waar al ruim veertig jaar niets aan was gedaan, voor de nieuwe functie geschikt te maken diende al met al een bedrag van 175.000 euro op tafel te komen. Daartoe werd in september 2017 Stichting Contemplatief Centrum Haarlemmerliede opgericht. Binnen een jaar moest het geld binnen zijn. Anders kon het feest niet doorgaan. "Die termijn werd gehaald zodat ik de bisschop kon bellen voor groen licht", vertelt Zweers met trots in zijn stem. "Fondsen doneerden ruimhartig evenals de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Ook particulieren uit Haarlemmerliede en omgeving toonden zich vrijgevig. Afgelopen december is de plaatselijke aannemer John van Geldorp met de gigantische klus begonnen. Hij heeft fantastisch werk afgeleverd." Deze week is de grote schoonmaak. Daarna volgt de inrichting van het pand.

De oranje en groene tegeltjes uit de jaren 70 zijn verdwenen, op de eerste en tweede verdieping zijn 21-eeuwse units gekomen. Nu de renovatie achter de rug is gaat broeder Bernard gesprekken voeren met kandidaten. Ongehuwde mannen die zich voor het leven in stilte willen geven. Zweers gaat samen met twee monniken de religieuze gemeenschap vormen. Er is een gastenverblijf voor mensen die tot rust willen komen. "Minimaal tien dagen kunnen zij hier de stilte beleven en deelnemen aan het kloosterleven."

Ora et Labora. Bid en werk. De kloosterregel van Benedictus. "Met bidden verdien je geen geld. Er moet natuurlijk wel brood op de plank komen. Maar het werken moet afgestemd zijn op het leven hier. Niet andersom. Of het nu werken is buiten het klooster of er binnen zoals het huishoudelijk werk", zegt Zweers. De combinatie is hem niet vreemd aangezien hij ook pastoor is in het samenwerkingsverband MeerLiede.

Het wordt geen club van navelstarende mannen, verzekert broeder Bernard. "Met ons huis hoop ik een spirituele impuls aan de omgeving te geven. De eerste stappen zijn al gezet. Er is inmiddels een grote groep nauw betrokkenen die de dagelijkse vespers komen meebidden." De start is op 6 oktober, feest van St. Bruno. De heilige Bruno van Keulen stichtte in 1084 de orde der Karthuizers. Deze stiltemonnik is Zweers' grote inspiratiebron.

Voor meer informatie zie: www.broedersvanhetstilleleven.nl.

Frans Witteman / HCnieuws.nl