Close Menu
Agenda
26.01.2020SpaarndamOecumenisch dienst
26.01.2020VijfhuizenOecumenisch dienst
26.01.2020HalfwegEucharistieviering
27.01.2020HalfwegOecumenisch dienst
25.02.2020Halfweg2e Bijeenkomst 1ste communie project 2020
Bekijk alles
Parochieblad

Monnikenwerk aan de Lie

Monnikenwerk aan de Lie

In Haarlemmerliede is een bijzondere dorpsbank in de maak: één groot mozaïek dat herinnert aan de opgeheven gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

´Heel Holland bakt'. Daar hebben ze aan de Lie nu even geen tijd voor. 'Heel Haarlemmerliede plakt' meldt de grote tent die op de parkeerplaats naast de dorpskerk staat en dienst doet als werkplaats. Spontaan neergezet door overbuurman Jan. Zoals veel dingen spontaan gebeuren in het 500 inwoners tellende dorp aan de Lie, zoals ze het daar zeggen.

Het idee voor het bijzondere zitmeubel is afkomstig van Tonny Kortekaas, geboren en getogen in het dorp. De bedoeling was de bank te onthullen bij het opheffen van de gemeente. Dat werd niet gehaald. Nadat de gemeente subsidie had toegekend kwam alles op gang. vertelt Tonny. "Hulp kreeg ik van dorpsgenote Agnes van Loon. In alle brievenbussen hebben we een ontwerpformulier gedaan. Het idee van Auke Herrema die illustrator is, sprong eruit. Hij heeft alle ontwerpen samengevoegd en op de betonnen bank getekend. Van elk dorp is een markant punt opgenomen."

De animo om te helpen is groot. Dertig mensen zijn vanaf 1 april op drie dagdelen van 2,5 uur in de weer. Op Burendag, 28 september, wordt de bank feestelijk in gebruik genomen. Over de plek gaat nog gestemd worden. Liefst 22.500 mozaïeksteentjes in dertig kleuren worden erin verwerkt. De bank is niet het hoofddoel. "Het gaat om het verbinden, om het samen iets doen", legt Tonny uit. "Aan het mozaïek werken of alleen maar een bakkie komen doen, alles kan. Als de vlag uithangt zijn we er. Mensen komen regelmatig langs met voor de plakkers zelfgebakken tulband, drop en ander lekkers. Laatst nog hebben een paar Amerikanen die hier op familiebezoek waren helpen plakken." Voordat de steentjes met een speciale tang in de goede vorm worden geknipt en op de juiste plek worden geplakt moet de lijm waarmee ze op matjes zitten, eraf. Vandaag peuteren de beide Meerliede-pastores Fons Litjens en Bernard Zweers. "Echt monnikenwerk", lacht Zweers die zelf monnik is.

"Steentjes plakken is verslavend, maar geweldig leuk", weet Auke die tot supervisor is gebombardeerd. Stukje bij beetje wordt de bijzondere dorpsbank steeds mooier.

Frans Witteman/HCnieuws.nl