Close Menu
Agenda
9.05.2021HalfwegEucharistieviering
9.05.2021HaarlemmerliedeKerk Open
9.05.2021SpaarndamKerk Open
9.05.2021VijfhuizenEucharistieviering
Bekijk alles
Parochieblad
Nieuwsbrief

De bijzondere kruisweg van Halfweg

De bijzondere kruisweg van Halfweg

Pastor Fons Litjens heeft een bijzonder boekje geschreven over een bijzondere kruisweg: die van de kerk in Halfweg. Op 29 januari kreeg hij het eerste exemplaar uit handen van Leo Fijen, directeur van uitgeverij Adveniat waar onder meer ‘De kruisweg van Halfweg’ verkrijgbaar is.

Vanwege de geldende coronamaatregelen was het die vrijdagmiddag een presentatie in kleine kring. Die echter in de stilte van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk voelde als een groots moment. Het is een bijzondere kruisweg die in de gerenoveerde kerk hangt. Hij bestaat uit veertien kleine bronzen plaquettes. Ze zijn bij elkaar geplaatst op een houten achtergrond langs een weg van prikkeldraad, een verwijzing naar het lijden van Jezus.

Het boekje dat pastor Fons Litjens heeft geschreven is als een gids om de kruisweg te lopen. Niet met de voeten van statie naar statie zoals gebruikelijk, maar te ‘lopen’ met de ogen door telkens een bladzijde om te slaan. “Je moet de afbeeldingen goed bekijken. Er staat niet zoveel op. Je ziet eigenlijk alleen maar gezichten en handen”, legt de auteur uit. “De staties zijn als vensters waarbij ingezoomd wordt op de situatie waardoor je als het ware met je neus bovenop het ongemakkelijke van de ontmoetingen en het pijnlijke van de confrontaties langs de kruisweg zit.”

Ook Leo Fijen, onder meer bekend als presentator van de geloofsgesprekken op zondagochtend, is enthousiast over de kruisweg. En over het fraaie boekwerkje. “Er is hier iets prachtigs tot stand gekomen”, zegt hij met een blik op de kruisweg. En zwaaiend met een stapel boekjes: “Het staat vol prachtige teksten en is professioneel vormgegeven.” Om vervolgens aan Fons Litjens het eerste exemplaar aan te bieden. Ria Stolk, bekend van boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp, krijgt het tweede boekje. Inclusief een terecht compliment. “Je hebt je onvermoeibaar ingezet voor dit project. Zonder jou was dit boekje er niet gekomen.” Voor pastor Bernard Zweers is boekje nummer drie.

‘De kruisweg van Halfweg’ kost 9,95 euro en is verkrijgbaar via Adveniat.nl, info@boekwinkelhetkruispunt.nl en zondags tussen 11 en 12 uur in de vier kerken van MeerLiede.

Met het oog op de komende veertigdagentijd worden filmpjes gemaakt waarbij steeds één van de veertien staties centraal staat. Daarbij worden de in het boekwerkje gebruikte bijbelteksten gelezen door lectoren uit de vier Meerliede-parochies.

Foto's Trudy Witteman

      

Klik hier voor meer informatie en meer foto's.   Het boekje kunt u ook bestellen door een mail te sturen aan info@parochiehalfweg.nl