Close Menu

Pauselijke onderscheiding voor Rob van der Riet

Pauselijke onderscheiding voor Rob van der Riet

Tijdens de viering op zondag 19 februari in de Laurentiuskerk in Hoogkarspel heeft Vijfhuizenaar Rob van der Riet uit handen van diaken Jules Post de hoge pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ ontvangen. Dit bij het beëindigen van zijn werk als penningmeester voor deze parochie waar Rob van der Riet en zijn vrouw Nelke lid van waren gedurende de periode dat hij burgemeester was van Drechterland. Een teken van waardering voor zijn grote inzet, verdiensten en betrokkenheid bij de kerk die al liefst 65 jaar duurt. Van misdienaar tot rekenaar. Nog steeds, want de St. Augustinusparochie kan op de 72-jarige decorandus rekenen op zijn inzet voor met name de financiën.

Rob heeft een indrukwekkende staat van dienst die op 7-jarige leeftijd in 1957 begon als misdienaar in de Zeven Smarten-kerk in Haarlem-Noord. Daar klom hij op tot hulpkoster. De parochie St. Franciscus van Sales in Lijnden volgde waar hij lid werd van het zangkoor en later lid werd van het parochiebestuur. Tevens is hij beheerder van het kerkhof geweest. In Vijfhuizen sloot hij zich aan bij de Gregoriaanse Cantorij en na de verhuizing naar Hoogkarspel zing hij zingen in het Instuifkoor en werd hij parochie-penningmeester. Een maal weer terug in Vijfhuizen ging hij zich ook hier met de centen bezighouden.

Toen paus Franciscus de lange lijst met vrijwilligerswerk onder ogen kreeg moet hij gezegd hebben ‘reken maar dat ik Robertus Johannes Hendrikus van der Riet, geboren op 20 september 1950 in Haarlem, mijn hoge onderscheiding ga toekennen’. Voor Rob was het een gigantische verrassing. Voor Nelke niet. Zij zat in het complot.

Frans Witteman