Close Menu

Des hommes et des dieux

Des hommes et des dieux

Een film uit 2010, geregisseerd door Xavier Beauvois

Onderstaande informatie is overgenomen van de website  https://fransefilms.nl/film/des-hommes-et-des-dieux/
Via deze website kunt u ook de film bestellen.

-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.-.-

De film gaat over een groepje Cisterciënzer monniken in een afgelegen dorpje in Algerije. De film raakt blijkbaar een gevoelige snaar bij velen. Dat komt waarschijnlijk voor een groot deel door de thematiek. Regisseur Xavier Beauvois laat zien hoe religie samenbindt in de strijd tegen blind terrorisme. Des hommes et des dieux won op het filmfestival van Cannes de Grand Prix, na de Gouden Palm de belangrijkste prijs.

Des hommes et des dieux is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een groepje van zeven monniken wordt in 1996 in Algerije vermoord, volgens de overheid door moslimextremisten die de streek al langer onveilig maakten. Geruchten wijzen er echter op dat het ook wel eens een fout van het leger had kunnen zijn. Voor de film is dat van weinig belang, want het gaat Beauvois niet om waarheidsvinding. Hij laat zien hoe de monniken leefden voor het tragische incident, en wat hen deed besluiten niet te vluchten voor de toenemende spanningen op het Algerijnse platteland.

Acht monniken leven in harmonie met elkaar en met de lokale bevolking. Al jarenlang is het kleine klooster het toevluchtsoord voor de bevolking, die er terecht kan voor medicijnen en een goed gesprek. Door de aanwezigheid van het klooster zijn de spanningen in het gebied lange tijd langs hen heen gegaan. Maar de terroristen breiden hun territorium uit en wanneer niemand meer veilig blijkt gaan ook de monniken zich zorgen maken. Een paar westerlingen die in de buurt werken worden met doorgesneden kelen teruggevonden, twee leraressen worden om het leven gebracht omdat ze tegen scholieren vertelden dat verliefdheid een normaal gevoel is. Sommigen van de monniken vinden dan ook dat ze beter een ander gebied op kunnen zoeken, anderen zien in dat God hen niet voor niets op deze plaats heeft gebracht.

Wanneer de moslimfundamentalisten voor medische hulp naar het klooster komen worden de broeders voor het blok gezet. Door hulp te verschaffen zetten ze zichzelf bij de overheid in een verkeerd daglicht. Maar het leger tot het klooster toelaten om hen te beschermen willen ze ook niet. Na dagenlange contemplatie besluiten de monniken een voor een om te blijven. Hun band met elkaar, het klooster en de dorpelingen is te sterk om zomaar op te geven. Een herder laat zijn kudde niet in de steek.

De film komt in veel Europese landen op het juiste moment, nu steeds vaker de vraag optreedt hoe mensen van een verschillend geloof met elkaar kunnen samenleven, of dat geloof nu christendom, islam of humanisme is. Beauvois boodschap lijkt te zijn dat het in het hier en nu er vooral om gaat hóe iemand handelt, en minder vanuit welke overtuiging. De monniken laten zich leiden door hun geloof in Jezus en het feit dat ze door hun leven iets van Jezus op aarde willen laten zien.

Des hommes et des dieux is een rustige film waarin goed de tijd wordt gegeven om ondergedompeld te raken in het kloosterleven. Door middel van gesprekken, gezang, brieven en prachtige natuurbeelden raak je betrokken bij de keuze die elk van de monniken moet maken. Hun innerlijke strijd wordt voor een moment jouw strijd, want wat zou jij doen wanneer je voor een dergelijke keuze gesteld werd? Voor de broeders is die vraag uiteindelijk geen vraag, zij worden gedreven door iets wat groter is dan henzelf.