Close Menu
Agenda
20.10.2019HaarlemmerliedeEucharistieviering
20.10.2019VijfhuizenWoord & Communieviering
20.10.2019HalfwegEucharistieviering
26.10.2019HalfwegHuwelijksjubileum
Bekijk alles
Parochieblad

Pastor Nico Kuiper overleden

Pastor Nico Kuiper overleden

In een volle Onze Lieve Vrouw Geboortekerk is op 21 maart op indrukwekkende wijze afscheid genomen van pastor Nico Kuiper. Dienaar van de kerk, dienaar van mensen.

Familie, vrienden, parochianen, dorpsgenoten, collega-pastores, mensen uit de St. Augustinusparochie, de geloofsgemeenschap die Nico van 1979 tot 1985 gediend heeft. Gekomen om, zoals pastoor Bernard Zweers het in zijn welkomstwoord zei, ‘afscheid te nemen van Nico die wij hebben gekregen, hebben mogen beleven en die wij hebben liefgehad. Hij was een groot en diep geschenk dat ons zeer dierbaar was. Inspirerend tot het einde toe’.

Terugkijkend op het leven van zijn vader gebruikte Jeroen veelvuldig het woord ‘genieten’. “Hij kon intens genieten van mooie momenten. In de zon in de tuin, genieten van de kleinkinderen.” Broer Kees sprak over de hoogtepunten in Nico’s leven. Over zijn onvoorwaardelijke liefde voor de kerk en voor Marina. Over het bijzondere feit dat hij in zijn leven álle zeven sacramenten heeft mogen ontvangen. Dus inclusief zowel het Priesterschap als het Huwelijk. Zwager Herman complimenteerde Nico voor zijn rol als reisleider en familiepastor.

In zijn prachtige overweging memoreerde ook pastor Fons Litjens de twee grote liefdes die Nico in zijn leven heeft gekend: het priesterschap en het huwelijk. “Nico werd op 20 mei 1967 gewijd. De kelk die hij toen kreeg wordt vandaag gebruikt. Zijn tweede liefde was Marina. Hij moest de eerste liefde daarvoor opgeven. Dat wilde hij niet, dat kon hij niet. Nico is altijd priester gebleven. Waarom of, of en niet én, én kun je je afvragen. Alsof de tweede de eerste in de weg zit.” En met een blik op het koor: “Dit dameskoor, door Nico opgericht en met Marina als dirigent, is de vrucht van jullie wonen in Vijfhuizen.” Het koor - nu onder leiding van Janine van Nimwegen en met, heel vertrouwd, Ad Jacobs op het orgelbankje - dat zichzelf overtrof door de intense manier waarop ‘Die mij droeg op adelaarsvleugels’ werd gezongen. Nico’s lievelingslied.

Priester in eeuwigheid, dat was hij, Voordat Nico door Marina, kinderen en kleinkinderen uitgeleide werd gedaan om te worden begraven op het parochiekerkhof, was pastoor Bernard Zweers daar heel duidelijk in. “Na Vijfhuizen en liefst 21 jaar Halfweg ging Nico met pensioen, maar is nooit gestopt met werken. We zijn dankbaar voor wie hij was en zeggen in geloof: A Dieu.”

Frans Witteman