Close Menu
Agenda
19.06.2019SpaarndamViering bij de uitvaart van Hilda van Elk-Roels
19.06.2019VijfhuizenOecumenische beraad beide kerken Vijfhuizen
22.06.2019HalfwegDoop van Iva
23.06.2019HaarlemmerliedeEucharistieviering
23.06.2019VijfhuizenWoord & Communieviering
Bekijk alles
Parochieblad

Swingend op weg naar Kerstmis

Swingend op weg naar Kerstmis

“Wie er niet bij was heeft veel gemist.” Geen uitspraak na een voetbalwedstrijd. Maar een uitspraak na een kerkdienst.

En die is te horen na afloop van een viering die van tijd tot tijd zorgde voor kippenvel en traantjes van ontroering. Een viering anders dan anders, zo werd de kerkdienst in de St. Augustinuskerk aangekondigd en zo is het op 9 december ook gegaan. Met als gast het koor van de All Saints parochie uit Amsterdam Zuidoost. 22 mannen en vrouwen, in kleurrijke kledij gestoken, hebben de harten van de kerkgangers gestolen. Van jong en oud, in een volle dorpskerk. Jazeker, ook van jong want de generatie die het stokje moet gaan overnemen was goed vertegenwoordigd. 22 mensen, voornamelijk afkomstig uit Ghana. Begeleid door bongo en piano brengen ze een geluid voort waarmee zij moeiteloos de Sint Pieter in Rome kunnen vullen. Ze stralen blijdschap uit wanneer ze zingend en swingend van achteruit de kerk naar voren komen. ‘This is the day the Lord has made’. Blijdschap dat ze overbrengen op de mensen in de kerk die, ze kunnen het niet tegenhouden, het ritmisch handgeklap overnemen.

Het is de tweede zondag van de Advent. Izabella en Marcuz Nooitmeer steken de twee kaarsen op de Adventskrans aan.

Blijdschap ook stralen de  Sophie Wilms en pastor Fons Litjens uit. Sophie die vertelt hoe ze de weg naar Kerstmis beleeft, pastor Litjens die op de hem zo kenmerkende wijze de drie voorzetten van Sophie uitdiept “Advent is een tijd van bezinning. Om ruimte te maken in ons hoofd en in onze overvolle agenda zodat we ons kunnen voorbereiden op de komst van het kerstkind”, besluit hij zijn overweging vol diepte en realiteitszin.

Na het slotlied ‘By the rivers of Babylon’ stijgt er een dankbaar applaus op. Het slotlied, maar het All Saintskoor kan er niet genoeg van krijgen. De mensen in de kerk ook niet en zijn blij met het toegift. Als het indrukwekkende ‘Pray for the peace’ klinkt houdt menigeen het niet droog. “Dit was geen saaie kerkdienst, maar een feest”, slaat een van de jongeren de spijker op de kop.  

Frans Witteman