Close Menu
Agenda
28.04.2019SpaarndamWoord & Communieviering
28.04.2019VijfhuizenEucharistieviering
28.04.2019HalfwegEucharistieviering
4.05.2019HalfwegOecumenische dienst "Dodenherdenking"
5.05.2019HaarlemmerliedeEucharistieviering
Bekijk alles
Parochieblad

Beleidsplan MeerLiede daagt mensen uit

Beleidsplan MeerLiede daagt mensen uit

Gaan voor groei. Een prachtige titel van het beleidsplan MeerLiede 2018-2025 Maar is het wel reëel als je ziet dat op een steenworp afstand kerken gesloten worden en parochies steeds groter worden?

Die vraag en nog heel veel andere kwamen aan de orde tijdens de MeerLiedebrede bijpraatavond over de toekomst van onze vier parochies op 27 november in de Adalbertuskerk in Spaarndam. Met de mooie opkomst van een kleine honderd betrokken parochianen, nagenoeg gelijkelijk verdeeld over de geloofsgemeenschappen van het samenwerkingsverband. Op 9 november is het beleidsplan besproken met het bisdombestuur. De vertegenwoordigers van Meerliede kwamen met een voldaan gevoel thuis. En met een spiegel. Om daarin kijkend, steeds de realiteitswaarde van het plan helder te kunnen beoordelen.

Het parochiebestuur wil bereiken dat in 2025 binnen MeerLiede de kerkgemeenschap een levendige plek naast familie, sportverenigingen en scholen is. Concrete plannen moeten dat doel verwezenlijken. Als dat lukt is er toekomst en kunnen de vier kerken openblijven. Daar is het parochiebestuur van overtuigd. “Samen is het sleutelwoord. Als de besturen, gezinnen,  kinderen, jongeren, vitale zestigers en migranten zich met hart en ziel willen inzetten kan er iets moois ontstaan. Van het bisdom verwachten we ruimte, steun en bemoediging.”

De toekomstvisie is dat opnieuw werk gemaakt gaat worden van de parochiegemeenschappen. Door samen te werken en van elkaar te leren. En dat leren mag gerust buiten de eigen kring gebeuren, zo bleek na de pauze in de diverse discussiegroepjes. Je licht opsteken in niet-katholieke geloofsgemeenschappen kan verfrissend werken, zo werd gesteld. Kinderen en jongeren betrekken bij vieringen, activiteiten met een niet-traditioneel karakter, contacten met de scholen, gebruik van social media, mensen laten merken dat ze welkom zijn: het parochiebestuur heeft direct al veel huiswerk meegekregen. 

In de plannen wordt toegewerkt naar 2025. Aangezien dit jaar op z’n eind loopt heeft MeerLiede nog zeven jaar om concrete plannen te maken en mensen voor die plannen en uitdagingen te winnen. MeerLiede hoopt die tijd te krijgen. Zeven jaar. In de Bijbel is 7 een bijzonder getal. Het geeft volheid en voltooiing aan. Kan het mooier?

Frans Witteman